Pečená tekvica - top jesenná zelenina

Ulahodí vašim chutiam a uspokojí aj chuť na sladké

Základom je vybrať si tekvicu, ktorá je vhodná na pečenie. Hokkaido od domácich pestovateľov nikdy nesklame, existuje však veľa druhov tekvice vhodných na pečenie. Pomôcka, ktorá vám ušetrí robotu: tekvicu nešúpte.

My tekvicu na jeseň jedávame veľmi často či už ako „zeleninnovú prílohu“ alebo ako samostatné sýte jedlo. Dobrá tekvica vám bude chutiť aj sama. Môžete si ju dokonca pripraviť namiesto hranoliek a dať si k nej tofunézu alebo kečup, chutiť vám bude aj s troškou tekvicového či kvalitného olivového oleja alebo so zeleninovým šalátom.

Ingrediencie

  • tekvica na pečenie alebo hokkaido tekvica
  • korenie (napríklad oregano, bazalka alebo kari korenie)
  • morská soľ
  • dobrovoľné: na dochutenie môžeme použiť tahini alebo vegánsku tatársku omáčku
  • papier na pečenie

Postup

  1. Tekvicu rozkrojíme, vyberieme z nej zrnká a nakrájame ju na pásiky. Nešúpeme, aj šupka je chutná. 
  2. Na plech dáme papier na pečenie, rozložíme tekvicu, mierne posolíme - mierne aby nepustila veľa vody, a dochutíme ľubovoľným korením.
  3. Pečieme do chrumkava na 200 - 220°C. 
  4. Môžeme jesť spolu s čerstvým zeleninovým šalátom, s prílohou ako je ryža, pohánka, alebo s kečupom či vegánskou majonézou.

Tekvica sa výborne hodí aj k pečeným zemiakom, ak ju pečieme spolu so zemiakmi, vtedy ju môžeme nakrájať radšej na „štvorčeky“.

Tekvica je skutočne pochúťka, takže ak ste ju ešte neskúšali, veríme, že ste našli novú jednoduchú dimenziu zdravého jesenného varenia. Dobrú chuť!