Arabský hummus

Cícerová nátierka na arabský spôsob

Ingrediencie

- 1 a ½ šálky cíceru
- 70 – 100 g sezamovej pasty tahini
- 1-2 bio citróny
- ½ ČL rímskej rasce
- 2 ČL morskej soli
- cca ½ šálky kvalitného za studena lisovaného olivového oleja
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 bobkové listy alebo vetvičky tymiánu
- vodu na domixovanie

Dobrovoľné:
- čierne korenie, červená paprika

Všetky potrebné ingrediencie kúpite aj v obchodíku u Pánov Baklažánov.

Postup

1. Cícer namočíme aspoň na 12 hodín do vody. 

2. Vodu vymeníme a dáme variť, asi po 10 minútach zbierame penu. Môžeme pridať bobkové listy alebo tymián. Varíme domäkka asi 1 – 1 a ½hodiny a 10 minút pred koncom varenia posolíme.

3. Necháme ešte mierne vychladnúť vo vode. 

4. Všetko spolu rozmixujeme – uvarený cícer, tahini, šťavu z 1-2 bio citrónov, trochu olivového oleja, cesnak, rímsku rascu a dosolíme podľachuti morskou soľou alebo kvalitnou sójovou omáčkou Tamari (môžeme si to rozdeliť na časti, pretože niekedy to mixér naraz nezvláda). Ak je hmota hustá a nedá sa mixovať, dolievame vodu.

5. Dobrú chuť 😊 Hummus sa klasicky jedáva s arabským chlebom,môžete si ho naberať aj na zeleninu ako je šalát, mrkva, uhorka... alebo si k nemu uvariť celozrnnú ryžu natural.

Naše tipy k receptu:

Prečo sú dôležité bio citróny?
Bio citróny a citróny v južných krajinách nemajúaž takú kyslú chuť, sú o niečo sladšie. Ak máte iba kyslé citróny, dajteich menej, bolo by to príliš kyslé.

Tahini
Je to pasta z pomletého sezamu, nájdete ju v zdravomobchode. 

Olivový olej
Používajte iba kvalitný, aj to s mierou. Rafinované a tepelneupravené oleje sú zdraviu škodlivé, čiže by mal byť panenský a lisovaný zastudena.