Recept na vegánsky jahodový cheesecake Pánov Baklažánov
Už ste chutnali tento jemný a svieži vegánsky cheesecake od Pánov Baklažánov? Prezradíme vám náš recept. Mimochodom, viete, že všetky potrebné ingrediencie nájdete v obchodíku u Baklažánov?
Cesto
150 gr. hladkej celozrnnej špaldovej múky
2 polievkové lyžice kokosového oleja
2 polievkové lyžice medu
1 polievková lyžica kakaa
Štvrť balíčka prášku do pečiva
Plnka
2 balenia bieleho tofu (2x 160gr.)
1 citrón
Vanilkový extrakt
3 polievkové lyžice medu
1,5 lyžičky škrobovej múky (kukuričný škrob)
Poleva
cca 300 gramov jahôd (alebo iné ovocie)
Agar vločky
Agave alebo javorový sirup
čerstvé jahody na ozdobenie
Postup:
Cesto
Do múky pridáme prášok do pečiva, kokosový olej a med.
Cesto zmiesime a potom ho vytvarujeme do tvaru šulca, aby sa dalo ľahko strúhať.
Cesto odložíme do chladničky na cca. 1 hodinu (prípadne na 20. min. do mrazničky). Potom cesto nastrúhame do tortovej formy na pečenie.
Plnka
Tofu roztlačíme v miske vidličkou, pridáme šťavu z jedného citrónu, trochu vanilkového extraktu podľa chuti, med a škrobovú múčku.
Všetko zmiešame a vylejeme do formy ako druhú vrstvu na cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre 180 stupňov cca. 15-20 min.
Poleva
Jahody rozmixujeme ako na smoothie. Potom ich prelejeme do hrnca a pridáme agarové vločky (množstvo podľa návodu), následne necháme zovrieť na 1-2 minúty a potom necháme vychladnúť.
My pripravujeme agar zo 6-7 polievkových lyžíc agaru na 1 liter rozmixovaného ovocia.
Pridáme agávový alebo javorový sirup podľa chuti, hlavne ak je ovocie málo sladké.
Hmota začne hustnúť až keď vychladne. Na upečený cheesecake vylejeme tenkú vrstvu ešte teplej, tekutej polevy.
Na polevu poukladáme jahody nakrájané na plátky a zalejeme ich polevou. Necháme stuhnúť v chladničke.